Valencie

Valencie je třetím největším městem Španělska, s přibližně 800 000 obyvateli v samotném městě a více než 1,5 milionu v metropolitní oblasti. Leží na východním pobřeží u Středozemního moře a je známá svou bohatou historií, moderní architekturou a kulturními tradicemi.

Historie města

Valencie byla založena Římany v roce 138 př. n. l., čímž se stala jedním z nejstarších měst ve Španělsku. V průběhu staletí prošla vlivem různých civilizací, včetně Vizigótů, Maurů a nakonec křesťanských vládců. Jedním z klíčových momentů ve valencijské historii bylo dobytí města králem Jakubem I. Aragonským v roce 1238, který ukončil muslimskou vládu a začal formovat Valencii jako součást křesťanského světa.

Památky

Valencie se pyšní mnoha významnými památkami, které odrážejí její bohatou historii. Nejznámější z nich je Katedrála Panny Marie, kde je uložen pohár známý jako Svatý Grál, který údajně použil Ježíš Kristus při Poslední večeři.

Další významnou památkou je La Lonja de la Seda, středověká burza hedvábí, která je na seznamu světového dědictví UNESCO. Tento gotický architektonický skvost odráží důležitost Valencie jako obchodního centra ve středověku. Můžeme ji porovnat s Bruggami v Belgii, které rovněž v minulosti prosperovaly díky obchodnímu styku.

Turistické atrakce

Jednou z nejnavštěvovanějších atrakcí je futuristický komplex Město umění a věd, který zahrnuje interaktivní muzeum věd, operu, akvárium a IMAX kino. Tento architektonický zázrak navrhl valencijský rodák Santiago Calatrava, jehož moderní styl připomíná některé projekty v Berlíně, kde se rovněž mísí moderní design s historickými památkami.

Dalším oblíbeným místem je Turia Gardens, rozlehlý park, který byl vybudován v bývalém korytu řeky Turia po povodni v roce 1957. Tento park nabízí zelené plochy, cyklostezky a klidné místo pro obyvatele i turisty.

Počasí

Valencie má příjemné středomořské klima. Letní měsíce jsou horké, s teplotami kolem 30 °C, zatímco zimy jsou mírné a vlhké, s průměrnými teplotami kolem 10 °C. Valencie se může pochlubit více než 300 slunečnými dny v roce, což je ideální pro celoroční návštěvy.

Zajímavosti

Jedním z největších a nejznámějších festivalů ve Valencii je Las Fallas, každoroční oslava, která se koná v březnu a je známá obrovskými sochami, které jsou na konci festivalu spáleny. Tento unikátní festival připomíná karnevaly v Benátkách, které rovněž přitahují návštěvníky z celého světa díky svým dramatickým a kulturním tradicím.

Valencie je také známá jako rodiště paelly, jednoho z nejznámějších pokrmů španělské kuchyně. Tento pokrm, který pochází z venkovských oblastí kolem Valencie, je nyní mezinárodně uznávaný a podobně jako pizza z Neapole se stal symbolem národní kuchyně.

Další zajímavostí je fakt, že La Lonja de la Seda v roce 1996 získala status světového dědictví UNESCO, což ji staví na úroveň památek, jako je Tower of London v Londýně, která je rovněž zapsána na tomto prestižním seznamu.

Zdroj foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Čtěte také