Getxo

Getxo je atraktivní přímořské město v autonomní oblasti Baskicko na severu Španělska, nacházející se jen několik kilometrů od Bilbaa. Město má přibližně 80 000 obyvatel a je součástí metropolitní oblasti Bilbaa. Getxo je známé svými plážemi, krásnými výhledy na Biskajský záliv a historickými budovami.

Počasí v Getxu

Getxo, podobně jako další města v severním Španělsku, má oceánské klima. To znamená, že zdejší počasí je vlhké a mírné po většinu roku. V létě se teploty pohybují kolem 20–25 °C, zatímco zimy jsou chladnější, s průměrnými teplotami kolem 10 °C. Díky své poloze blízko moře zde často prší, hlavně na podzim a v zimě. Léto je obvykle slunečné, i když občasné deště nejsou výjimkou.

Historie a památky

Getxo je město s dlouhou historií, která sahá až do středověku. Původně rybářská vesnice se během 19. a 20. století proměnila v oblíbenou rekreační destinaci pro bohaté rodiny z Bilbaa. Díky tomu zde bylo postaveno mnoho elegantních vil a budov.

Jednou z nejznámějších památek v Getxu je Biskajský most (Puente de Vizcaya), který spojuje Getxo s městem Portugalete. Tento visutý most, postavený v roce 1893, je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO a je jedním z nejstarších visutých mostů na světě, který je stále v provozu.

Dalšími významnými památkami jsou například:

  • Přístav Getxo: Moderní přístav, který je populární mezi turisty a místními obyvateli pro své kavárny, restaurace a výhledy na moře.
  • Kostel San Nicolás de Bari: Historický kostel postavený v 18. století, který je jedním z nejdůležitějších náboženských staveb v Getxu.
  • Pláž Ereaga: Jedna z největších a nejoblíbenějších pláží v oblasti, ideální pro surfování a slunění.

Zajímavosti

  • Biskajský most, který spojuje Getxo s městem Portugalete, je prvním mostem tohoto typu na světě. Tento most nejen že představuje technický a inženýrský zázrak své doby, ale je také významným symbolem průmyslového dědictví Baskicka.
  • Getxo má také silnou kulturní scénu. Každý rok se zde koná mezinárodní jazzový festival Getxo Jazz, který přitahuje talentované hudebníky z celého světa. Město je navíc známé pro své pestré gastronomické festivaly, zaměřené na typické baskické pokrmy, jako jsou pintxos.
  • Bilbao, sousední město, mělo velký vliv na rozvoj Getxa. V průběhu 20. století, kdy Bilbao zažívalo období průmyslové expanze, se Getxo stalo oblíbenou rezidenční oblastí pro movitější obyvatele z Bilbaa, kteří hledali klidnější a zelenější prostředí k životu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Čtěte také