Ramsgate

Ramsgate je pobřežní město nacházející se v hrabství Kent na jihovýchodě Anglie. Jeho populace činí přibližně 40 000 obyvatel a město je součástí oblasti Thanet, známé pro své malebné pláže a bohatou námořní historii. Ramsgate je jedním z nejvýznamnějších britských přístavů a jeho historické centrum nabízí návštěvníkům kouzlo starého anglického přímořského města.

Historie města

Ramsgate se rozvíjelo zejména v 19. století jako přímořské letovisko a obchodní přístav. Dříve bylo město součástí známé Cinque Ports, aliance středověkých přístavů na jihovýchodním pobřeží Anglie, které poskytovaly flotilu lodí na obranu Anglie. V 19. století bylo Ramsgate jedním z prvních měst, které mělo uměle vybudovaný přístav, což přispělo k jeho rychlému rozvoji.

Díky své strategické poloze hrálo město důležitou roli během různých historických období, zejména během Napoleonských válek a druhé světové války, kdy byl Ramsgate přístav klíčovým bodem pro vojenskou logistiku a evakuaci vojáků.

Přístav Ramsgate

Přístav v Ramsgate, oficiálně otevřený v roce 1851, je jedním z nejvýznamnějších přístavů na východním pobřeží Anglie. Je jedinečný tím, že je jediným královským přístavem ve Spojeném království, což mu dodává zvláštní prestižní status. Přístav je důležitým bodem nejen pro rybáře, ale i pro komerční lodní dopravu a turisty. Ramsgate se stal oblíbeným výchozím bodem pro trajekty do Evropy, zejména do Belgie a Nizozemska.

Památky

Ramsgate nabízí řadu historických a architektonických památek, které stojí za návštěvu:

  • Ramsgate Tunnels: Jedním z unikátních míst v Ramsgate jsou podzemní tunely, které byly vybudovány během druhé světové války jako úkryt pro místní obyvatele před nálety. Tyto tunely se staly jedním z největších civilních úkrytů v Británii a dnes jsou přístupné veřejnosti jako turistická atrakce.
  • Přístavní promenáda: Ramsgate má nádhernou přístavní promenádu s krásnými výhledy na moře a historické budovy. K procházkám po promenádě patří restaurace, kavárny a typické anglické obchody.
  • Kostel St. Augustine: Tento nádherný kostel je jedním z nejvýznamnějších gotických revivalistických kostelů v Anglii a byl navržen slavným architektem Augustem Puginem, který se také podílel na návrhu britského parlamentu. St. Augustine je klíčovou památkou města a turistickým lákadlem.

Zajímavosti

  • Evakuace z Dunkirku: Ramsgate sehrál důležitou roli během evakuace britských vojáků z Dunkirku v roce 1940, známé jako Operace Dynamo. Více než 40 000 vojáků bylo evakuováno přes přístav Ramsgate během této klíčové vojenské operace, která měla zásadní význam pro vývoj druhé světové války.
  • Ramsgate Royal Harbour: Přístav Ramsgate se pyšní titulem Royal Harbour. Tento status mu byl udělen v roce 1821, kdy král Jiří IV. ocenil pohostinnost města během své návštěvy. Ramsgate je jediným přístavem ve Spojeném království, který nese tento prestižní titul.
  • Architektura Augusta Pugina: Ramsgate je domovem mnoha staveb navržených slavným architektem Augustem Puginem, který byl jedním z nejvlivnějších architektů viktoriánské éry. Kromě kostela St. Augustine Pugin navrhl také vlastní dům, známý jako The Grange, který se nachází ve městě a je nyní přístupný veřejnosti.

Zdroj foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Čtěte také