Dover

Dover je přístavní město na jihovýchodě Anglie, v hrabství Kent. Je známé především díky své blízkosti k Francii – od města Calais je vzdáleno jen 34 kilometrů přes Lamanšský průliv. S přibližně 31 000 obyvateli je Dover významným dopravním uzlem a hlavním bodem pro trajektovou přepravu mezi Spojeným královstvím a evropským kontinentem.

Bílé útesy Doverské

Jedním z nejznámějších přírodních symbolů Velké Británie jsou bílé útesy Doverské, které se tyčí nad pobřežím. Tyto křídové útesy jsou viditelné z Francie a staly se ikonickým obrazem britského pobřeží. Útesy jsou nejenom nádherným přírodním úkazem, ale také důležitým historickým symbolem, který hrál roli v obraně Británie po staletí. Díky své výšce a pozici byly útesy využívány pro obranné účely během druhé světové války.

Historie Doveru

Dover má bohatou historii, která sahá až do dob Římské říše. Římané zde postavili první pevnost a přístav, protože si uvědomovali strategický význam města. Dodnes zde můžete vidět římskou věž, tzv. Pharos, která sloužila jako maják pro lodě připlouvající do římského přístavu. Dover se stal důležitým městem během středověku, kdy zde byla postavena pevnost Dover Castle. Tato impozantní středověká pevnost je jednou z největších v Anglii a hrála klíčovou roli během mnoha historických konfliktů.

Dover Castle

Jedním z nejvýznamnějších historických objektů v Doveru je Dover Castle, který stojí na vrcholu kopce nad městem. Tento hrad, často označovaný jako „Klíč k Anglii“, byl postaven ve 12. století a sloužil jako důležitý obranný bod proti invazím z Evropy. Hrad byl neustále modernizován a byl využíván i během obou světových válek, kdy jeho podzemní tunely sloužily jako velitelské středisko a nemocnice.

Doprava a ekonomika

Dover je jedním z největších a nejrušnějších přístavů v Evropě. Přístav Dover zajišťuje pravidelnou trajektovou přepravu do Calais a Dunkerque ve Francii, což z něj činí hlavní dopravní uzel mezi Spojeným královstvím a pevninskou Evropou. Každý rok projdou přístavem miliony cestujících a stovky tisíc nákladních vozidel, což přispívá k významnému hospodářskému přínosu pro město.

Zajímavosti

  • První letecké přeletění Lamanšského průlivu: V roce 1909 francouzský letec Louis Blériot jako první přeletěl Lamanšský průliv z Calais do Doveru. Tento historický let trval 37 minut a Blériot přistál nedaleko Dover Castle. Tento počin je považován za jednu z nejvýznamnějších událostí v dějinách letectví.
  • Tunely pod Dover Castle: Během druhé světové války byly pod Dover Castle vybudovány rozsáhlé podzemní tunely, které sloužily jako velitelské středisko a útočiště pro vojenský personál. Tyto tunely se staly centrem operací během evakuace Dunkirku v roce 1940, kdy byly z Francie evakuovány statisíce spojeneckých vojáků.
  • Maják Pharos: Římané postavili na kopci nad Doverem maják, který se dodnes dochoval jako jedna z nejstarších staveb ve městě. Tento starověký římský maják, známý jako Pharos, je jedním z nejstarších zachovalých majáků na světě.

Zdroj foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Čtěte také