Calais

Calais je přístavní město na severu Francie v departementu Pas-de-Calais, které se nachází na pobřeží Lamanšského průlivu. S přibližně 72 000 obyvateli je největším městem v této oblasti a jedním z nejvýznamnějších dopravních uzlů mezi Francií a Velkou Británií. Město je známé především svým přístavem a blízkostí k anglickému pobřeží – od Doveru ho dělí pouhých 34 kilometrů, což z něj činí strategický bod pro mezinárodní přepravu.

Historie města

Calais má bohatou a komplikovanou historii. Díky své poloze bylo vždy důležitým obchodním a vojenským centrem. V roce 1347, během stoleté války mezi Anglií a Francií, bylo město obsazeno anglickými vojsky po obléhání, které trvalo téměř rok. Angličané si Calais udrželi po dalších více než 200 let, až do roku 1558, kdy bylo město znovu dobyto Francouzi.

Během druhé světové války bylo město silně bombardováno a utrpělo rozsáhlé škody, ale po válce bylo znovu obnoveno. Díky své strategické poloze na trase mezi Francií a Velkou Británií hrálo Calais i nadále významnou roli v dopravě a obchodu.

Doprava a význam

Dnes je Calais jedním z nejrušnějších přístavů v Evropě. Přístav Calais zajišťuje pravidelné trajektové spojení s Velkou Británií, což činí město klíčovým bodem pro přepravu zboží a cestujících. Kromě trajektů je Calais také důležitým uzlem pro Eurotunel, který spojuje Francii s Velkou Británií pod Lamanšským průlivem. Tento tunel je jedním z nejdůležitějších dopravních koridorů v Evropě a hraje zásadní roli pro automobilovou a vlakovou dopravu mezi oběma zeměmi.

Památky a turistické zajímavosti

Calais nabízí také řadu historických a kulturních památek, které stojí za návštěvu:

  • Socha Burghers of Calais: Toto slavné dílo od Augusta Rodina připomíná šest měšťanů, kteří se během obléhání města v roce 1347 nabídli jako rukojmí, aby zachránili obyvatele před smrtí. Socha se nachází před radnicí a je jednou z nejslavnějších památek města.
  • Calaiská radnice: Tato impozantní budova ve stylu flámské renesance je jedním z dominantních prvků města. Je známá svou 75 metrů vysokou věží, která nabízí nádherný výhled na město a okolní krajinu.
  • Maják v Calais: Stojí na okraji přístavu a je přístupný pro návštěvníky, kteří mohou vystoupat na jeho vrchol a užít si výhled na Lamanšský průliv a pobřeží Velké Británie.
  • Kostel Notre-Dame: Tento gotický kostel, který byl částečně zničen během druhé světové války, je jedním z nejstarších stavebních památek ve městě.

Zajímavosti a kuriozity

  • Historické obléhání v roce 1347: Jednou z nejznámějších událostí spojených s Calais je již zmíněné obléhání města anglickými vojsky během stoleté války. Když město kapitulovalo, šest měšťanů se dobrovolně nabídlo jako rukojmí, aby město ušetřilo před zničením. Tento čin byl zvěčněn ve slavné soše Augusta Rodina „Burghers of Calais“ a stal se jedním ze symbolů odvahy a sebeobětování.
  • Eurotunel: Calais je významným výchozím bodem pro Eurotunel, který byl dokončen v roce 1994 a spojuje Francii s Velkou Británií pod Lamanšským průlivem. Tento technický zázrak je jedním z nejdelších podmořských tunelů na světě, měřící více než 50 kilometrů.
  • Vinařská historie: I když je Calais známé především jako přístavní město, má také dlouhou historii výroby vína. Oblast kolem Calais byla kdysi významným vinařským regionem, ačkoli tento průmysl postupně ustoupil s rozvojem přístavního obchodu a průmyslu.

Zdroj foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Čtěte také