Avignon

Avignon, malebné město na březích řeky Rhôny v jižní Francii, je známé především díky své bohaté historii a kulturnímu dědictví. Toto město, které se nachází v regionu Provence-Alpes-Côte d’Azur, bylo v minulosti významným náboženským centrem, což se dodnes odráží v jeho architektuře a atmosféře.

Historie města

Avignon má dlouhou historii, která sahá až do období římské říše. Původně keltské sídlo, bylo město později dobyto Římany a stalo se významným obchodním a strategickým centrem. Největšího rozkvětu se však Avignon dočkal ve středověku, kdy se stal sídlem papežů.

V roce 1309 se papež Klement V. rozhodl přemístit papežský dvůr z Říma do Avignonu, což odstartovalo období známé jako Avignonské papežství (1309-1377). Během této doby zde sídlilo celkem sedm papežů, což významně ovlivnilo rozvoj města, které se stalo centrem křesťanství. Avignon zůstal pod papežskou kontrolou až do roku 1791, kdy byl připojen k Francii.

Papežský palác a historické památky

Jednou z nejvýznamnějších památek Avignonu je Papežský palác (Palais des Papes), který je největší gotickou stavbou svého druhu na světě. Tento monumentální komplex, který byl postaven během 14. století, sloužil jako rezidence pro papeže a jejich doprovod. Papežský palác je dnes zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO a každoročně přitahuje tisíce návštěvníků, kteří sem přijíždějí obdivovat jeho architekturu a bohatě zdobené interiéry.

Další ikonickou památkou je Pont Saint-Bénézet, známý také jako Avignonský most. Tento středověký most, který byl postaven ve 12. století, původně spojoval Avignon s městem Villeneuve-lès-Avignon na druhém břehu řeky Rhôny. Dnes se z mostu dochovaly jen čtyři oblouky, ale i tak je tento most jedním ze symbolů města.

Mezi další významné památky patří katedrála Notre-Dame des Doms, která se nachází hned vedle Papežského paláce, a městské hradby, které obklopují historické centrum a patří mezi nejzachovalejší v Evropě.

Kulturní život a festivaly

Avignon je město bohaté na kulturu a umění. Každý rok se zde koná Festival d’Avignon, jeden z nejvýznamnějších divadelních festivalů na světě. Tento festival, který byl založen v roce 1947, přitahuje umělce a diváky z celého světa a proměňuje město v obrovské jeviště plné divadelních představení, koncertů a výstav.

Kromě divadla je Avignon také městem hudby, výtvarného umění a gastronomie. Město nabízí množství galerií, muzeí a kulturních akcí, které návštěvníkům umožňují poznat bohaté dědictví Provence.

Přírodní krása a outdoorové aktivity

Avignon se nachází v jednom z nejkrásnějších regionů Francie, obklopený vinicemi, olivovými háji a levandulovými poli. Město je ideálním výchozím bodem pro objevování přírodní krásy Provence, ať už formou pěších túr, cyklovýletů nebo výletů autem.

Nedaleko od Avignonu se nachází Parc Naturel Régional du Luberon, přírodní park, který nabízí nádherné scenérie, malebné vesnice a bohatou flóru a faunu. Řeka Rhôna pak poskytuje možnosti pro různé vodní sporty, jako je kanoistika nebo plavba lodí.

Zajímavosti o Avignonu

Avignon se pyšní několika zajímavými historickými událostmi a prvenstvími. Jednou z nejznámějších je již zmíněné Avignonské papežství, které znamenalo, že Avignon byl po dobu téměř 70 let centrem katolické církve místo Říma. Tato éra zanechala v Avignonu bohaté kulturní dědictví, které je dodnes patrné v architektuře a atmosféře města.

Další zajímavostí je Avignonský most, který se stal inspirací pro populární francouzskou lidovou píseň „Sur le Pont d’Avignon“. I když most dnes neslouží svému původnímu účelu, jeho sláva a historický význam přetrvávají.

V roce 1309 se Avignon stal jedním z prvních měst na světě, které mělo pravidelnou městskou správu, což z něj činí jedno z nejstarších měst s organizovanou městskou radou.

Zdroj foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Čtěte také