Kyjev

Kyjev, hlavní město Ukrajiny, je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších měst ve východní Evropě. Ležící na březích řeky Dněpr, Kyjev je nejen politickým a kulturním centrem země, ale také městem s bohatou historií, která sahá více než 1 400 let zpět. Kyjev je považován za kolébku východní slovanské civilizace a pravoslavného křesťanství.

Historie města

Kyjev byl založen v 5. století a rychle se stal centrem mocného státu známého jako Kyjevská Rus, který v 9. až 13. století zahrnoval rozsáhlá území dnešní Ukrajiny, Běloruska a části Ruska. Kyjev byl v té době významným obchodním a kulturním centrem, díky čemuž získal přezdívku „Matka ruských měst“.

Bohužel, v roce 1240 byl Kyjev zničen Mongoly, což vedlo k jeho úpadku na několik staletí. Město se znovu vzchopilo až v 17. století, kdy se stalo součástí Polsko-litevské unie a později Ruské říše. V moderní době se Kyjev stal důležitým centrem ukrajinského národního obrození a v roce 1991, po rozpadu Sovětského svazu, se stal hlavním městem nezávislé Ukrajiny.

Architektonické skvosty a památky UNESCO

Kyjev je domovem mnoha historických a architektonických skvostů, z nichž několik je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Kyjevsko-pečerská lávra, klášterní komplex založený v roce 1051, je jednou z nejvýznamnějších pravoslavných památek na světě. Tento rozsáhlý komplex zahrnuje několik kostelů, klášterních budov a podzemní katakomby, které jsou přístupné návštěvníkům.

Katedrála svaté Sofie je další významnou památkou Kyjeva. Postavená v 11. století, katedrála je mistrovským dílem středověké architektury s nádhernými mozaikami a freskami, které dodnes uchvacují návštěvníky. Katedrála byla po staletí centrem duchovního a politického života města a dnes je jedním z nejnavštěvovanějších míst v Kyjevě.

Kultura a umění

Kyjev je dnes dynamickým a moderním městem, které je domovem mnoha kulturních institucí, divadel, galerií a muzeí. Národní opera Ukrajiny je jednou z nejvýznamnějších kulturních institucí v zemi a nabízí široký repertoár operních a baletních představení. Milovníci umění by neměli vynechat návštěvu Národního uměleckého muzea Ukrajiny, které vystavuje díla ukrajinských i zahraničních umělců od středověku po současnost.

Kyjev je také známý svým živým nočním životem a širokou nabídkou restaurací a kaváren. Andrijivskyj uzviz, malebná ulice plná galerií, obchodů se suvenýry a uměleckých studií, je oblíbeným místem pro procházky a objevování místní kultury.

Přírodní krásy a parky

Navzdory své velké urbanizaci je Kyjev městem s mnoha zelenými plochami a parky, které nabízejí únik od rušného městského života. Park Tarase Ševčenka, pojmenovaný po slavném ukrajinském básníkovi, je jedním z nejoblíbenějších parků ve městě a ideálním místem pro relaxaci. Marijinskyj park, nacházející se nedaleko historického Marijinského paláce, nabízí nádherné výhledy na řeku Dněpr a je oblíbeným místem pro procházky.

Pro milovníky přírody je Kyjev také výchozím bodem pro návštěvu Mezhyhirya, bývalé rezidence ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, která se po jeho sesazení stala veřejným parkem a muzeem.

Gastronomie: Chuť Ukrajiny v srdci Kyjeva

Kyjevská gastronomická scéna je rozmanitá a nabízí širokou škálu tradičních ukrajinských pokrmů i mezinárodní kuchyně. Kyjevský kotlet (smažené kuřecí maso plněné bylinkovým máslem) je jedním z nejznámějších pokrmů, které nesou jméno města. Tradiční ukrajinská kuchyně zahrnuje také pokrmy jako borsč (řepná polévka), varenyky (plněné těstovinové taštičky) a salo (uzené sádlo).

Ve městě najdete mnoho moderních restaurací a bister, které nabízejí kreativní variace na tradiční pokrmy i inovativní mezinárodní kuchyni. Tradiční trhy, jako je Bessarabskyj rynok, jsou skvělým místem pro ochutnání místních specialit a nákup čerstvých surovin.

Zdroj foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *