Bern

Bern, hlavní město Švýcarska, je okouzlující a historické město, které si uchovalo svůj středověký charakter. Leží v srdci země a je známé svou nádhernou architekturou, bohatou historií a klidnou atmosférou. Ačkoli je Bern administrativním centrem Švýcarska, překvapí návštěvníky svou přátelskou atmosférou a malebným prostředím.

Historie a UNESCO dědictví

Bern byl založen v roce 1191 a jeho středověké jádro je tak dobře dochované, že bylo v roce 1983 zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Staré město Bernu je proslulé svými dlážděnými ulicemi, arkádami a historickými budovami. Jednou z nejznámějších památek je Zytglogge, slavná hodinová věž ze 13. století, která je oblíbeným turistickým cílem.

Dalším významným historickým místem je Bernská katedrála (Berner Münster), největší gotická stavba ve Švýcarsku, která nabízí nádherný výhled na město a okolní krajinu. Federální palác (Bundeshaus), sídlo švýcarského parlamentu a vlády, je další významnou budovou, kterou stojí za to navštívit.

Kulturní život a muzea

Bern je kulturním centrem s množstvím muzeí, galerií a kulturních institucí. Kunstmuseum Bern je jedním z nejstarších muzeí ve Švýcarsku a nabízí rozsáhlou sbírku evropského umění od středověku po současnost. Centrum Paula Klee, navržené slavným italským architektem Renzo Pianem, je muzeum věnované životu a dílu tohoto významného švýcarského umělce.

Bern je také domovem Historického muzea Bernu, které je druhým největším muzeem ve Švýcarsku a které dokumentuje bohatou historii města a okolního regionu. Součástí muzea je také Einsteinovo muzeum, které se zaměřuje na život a práci Alberta Einsteina, který v Bernu strávil klíčová léta své kariéry.

Příroda a outdoorové aktivity

Bern má nejen krásné historické centrum, ale také skvělý přístup k přírodě. Řeka Aare, která protéká městem, je oblíbeným místem pro plavání, rafting a procházky. Bärengraben (Medvědí příkop), tradiční domov bernských medvědů, je symbolem města a oblíbenou atrakcí pro rodiny.

Město je obklopeno zelenými kopci a lesy, což z něj činí ideální výchozí bod pro pěší túry a cyklistické výlety. Gurten, kopec nad Bernem, je oblíbeným místem pro pikniky, výlety a nabízí úchvatné výhledy na město a Alpy v dálce.

Gastronomie a místní speciality

Švýcarská kuchyně v Bernu kombinuje tradiční pokrmy s moderními vlivy. V místních restauracích můžete ochutnat speciality jako fondue, raclette nebo Berner Platte, což je tradiční pokrm z různých druhů masa a zelí. Město je také známé svými pekárnami a cukrárnami, které nabízejí širokou škálu pečiva a sladkostí.

Bern je také místem, kde se konají různé trhy, například Zibelemärit (Cibulový trh), který je každoroční událostí, kdy se celé město promění v obrovský trh plný cibule a cibulových výrobků. Tento tradiční trh přitahuje návštěvníky z celého Švýcarska.

Zdroj foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *